Najlepšie knihy, ktoré som zatial prečítala.

Ahojte!
Vitajte u ďalšieho články po skoro štyroch mesiacoch! Juchú! V dnešnom článku sa zameriame na knihy. Ja osobne miljjem knihu a moja knižnica kričí preplnením. Dokonca si plánujem knihy usporiadať do poličiek v poradí dúhy. Áno, až taká divná som. Takže tu som zaostavila kompletný zostam kníh, ktoré som za posledné dva roky prečítala a podľa mňa sú zatial najlepšie.

1. Bola som tu - Gayle Forman
Obsah: Cody Reynoldsová sa nevie zmieriť so stratou najlepšej priateľky Meg, ktorá nečakane spáchala samovraždu. Nevie pochopiť, prečo taká úžasná, energická a priateľská osoba túžila zomrieť a neustále ju prenasleduje pocit viny. Všetko sa zmení, keď sa Cody na žiadosť Meginých rodičov vyberie do Tacomy po priateľkine veci a odhalí celkom novú stránku jej osobnosti. Ponára sa čoraz hlbšie do spleti Meginých tajomstiev a neváha podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo, len aby konečne spoznala pravdu. Podarí sa však prísť tejto záhade na koreň a nájde skutočne to, čo hľadala?

2. Všetky skvelé miesta - Jennifer Nivenová
Obsah: Theodora Fincha trápia depresie. Každý deň premýšľa nad smrťou, no zároveň hľadá dôvody, prečo žiť.

Violet Markeyová ráta dni do maturity, aby mohla ujsť z malého mesta, kde ju prenasledujú bolestné spomienky na sestrinu tragickú smrť.

Navzájom sa nepoznajú, až kým sa obaja neocitnú na rímse školskej zvonice, s pohľadom upretým na chodník šesť poschodí pod nimi. Dole sa zhlukujú študenti a škodoradostne pobádajú Fincha, aby skočil. Na výčiny problémového študenta už sú zvyknutí. Čo tam však robí Violet? Keď dvojica napokon cúvne, na druhý deň sa v školských novinách objaví článok o hrdinke Violet, čo zachránila čudáka Fincha. Nebolo to však naopak? 
Finch je novou známosťou uchvátený a Violet presvedčí, aby spolu pracovali na školskom projekte – túlali sa po Indiane a spoznávali jej neobjavené zákutia, všetky skvelé miesta, o ktorých mnohí ani netušia. Práve tam si uvedomia, že môžu byť sami sebou, zbaviť sa nálepiek, ktoré im dávajú tí, čo ich vôbec nepoznajú. Skrátka môžu byť konečne šťastní.
Zdanie však občas klame, najmä ak je smútok priveľký...

3. Jeden z nás klame - Karen M. McManusová
Obsah: V jedno popoludnie sa piati stredoškoláci, ktorých na prvý pohľad nič nespája, ocitnú po škole, hoci nič zlé nespravili – vraj. Vzorná študentka Bronwyn, ktorá nikdy neporušila žiadne pravidlo, bejzbalová hviezda Cooper, ktorá vie len to, čo sa deje na ihrisku, krásavica a „typická“ blondína Addy, ktorá sa snaží zatajiť trhliny vo svojom živote, darebák Nate, ktorého od kriminálu delí azda len krôčik, a outsider Simon, autor počítačovej aplikácie, na ktorej si študenti strednej školy Bayview High môžu prečítať bulvárne klebety o svojich spolužiakoch. Všetci sa dobre bavia, okrem samotných aktérov. Práve na druhý deň Simon plánoval zverejniť na nete ďalšie pikantné historky. Už to však nestihne, pretože v škole náhle zomrel. Podľa vyšetrovateľov jeho smrť nebola nehoda. A zrazu sú všetci štyria podozriví z jeho vraždy.

4. Zavri oči a snívaj - Lucy Keatingová
Obsah: Zavri oči a oddaj sa svojim snom, presne tak ako hlavná hrdinka tohto mierne uleteného príbehu Alice. Celé roky sníva o chlapcovi, s ktorým cestuje po svete a prežíva s ním množstvo krásnych a dobrodružných chvíľ. Až sa jedného dňa do seba bláznivo a beznádejne zaľúbia. Má to však jeden malý háčik – Max v skutočnosti neexistuje. Lenže keď sa Alice presťahuje do Bostonu, zrazu pred jej novou školou stojí chlapec, ktorý akoby vypadol z jej snového sveta... ale veď je to naozaj ON! Jej vysnívaný chalan! Nie je však taký, akého si ho Alice predstavovala, má komplikovanú povahu a je vzdorovitý. Kým hľadajú cestu k sebe, začnú sa okolo nich diať čudné veci, akoby sa ich sny zhmotňovali. Predstavy, sny a skutočnosť, kde je medzi nimi hranica, a vôbec, môže realita úplne nahradiť sny?

5. Doslova - Lucy Keatingová
Obsah: Ľúbostný príbeh dvoch mladých ľudí sa odohráva na hranici reality a literárnej fikcie...

Annabellin život bol vždy dokonalý s veľkým D. Ale iba do chvíle, kým k nim do školy nezavíta slávna spisovateľka Lucy Keatingová, ktorá tvrdí, že je len hlavnou hrdinkou jej príbehu, že je postavou, ktorú sama vytvorila. Ukáže sa, že Lucy hovorí pravdu a že celý Annabellin život je v jej rukách a bude sa vyvíjať tak, ako sa pani spisovateľke zachce.
Lenže ona odmieta žiť tak, ako to niekto nalinajkoval. Preto sa snaží nájsť spôsob, ako napísať vlastný príbeh, chce vziať život do svojich rúk a bojovať za chlapca, ktorého má rada. Podarí sa jej to, alebo bude mať Lucy posledné slovo?

6. Hľadá sa Audrey - Sophie Kinsella
Obsah: Nová kniha známej autorky britských bestsellerov Sophie Kinselly je príbehom Audrey. Štrnásťročnej Audrey, ktorá ani zo svojej izby nevyjde bez slnečných okuliarov, má panický strach z akéhokoľvek kontaktu s neznámymi ľuďmi, a ak nemusí, radšej ani nevychádza z domu. No vyjsť občas musí, ak nie inam, aspoň na psychoterapiu. V kruhu svojej bláznivej rodiny sa tak nestretáva s nikým iným, len s rodičmi, súrodencami, terapeutkou a Linusom, kamarátom svojho brata. Napriek strachu a úzkostiam je práve Linus prvý, s kým sa Audrey po dlhom čase dokáže normálne porozprávať. Pomôže Audrey priateľstvo s Linusom vymaniť sa z problémov? Zostane len pri priateľstve? To všetko sa dozviete v tejto knižke plnej romantiky, smútku, no najmä vtipu.

7. Láska stojí za všetko - Nicola Yoon
Obsah: Osemnásťročná Madeline je veľmi zvláštne dievča – vlastne veľmi zvláštny je jej život. Býva sama s mamou a nesmie vyjsť z domu, lebo vraj má výnimočné ochorenie, absolútny nedostatok imunity voči okoliu. Nechodí ani do školy – učenie prebieha cez internet a len zriedkavo k nej prichádza učiteľ. Madelinin život obráti naruby príchod novej rodiny do susedstva, predovšetkým záhadného chlapca Ollyho, oblečeného vždy v čiernom. Skontaktujú sa prostredníctvom e-mailov a Madeline začne objavovať vonkajší svet, no aj tajomné okolnosti spojené s jej chorobou. Zažije veľké prekvapenie, ale aj nebezpečné a krásne dobrodružstvo.

8. Frajer na záskok - Kasie West
Obsah: Keď Giu Montgomeryovú na parkovisku tesne pred vstupom na stužkovú opustí Bradley, musí konať. A rýchlo. Už niekoľko mesiacov o ňom totiž priateľom rozpráva a presne tento večer mal potvrdiť, že Bradley aj naozaj existuje. Opustená uvidí v jednom z áut chalana, ktorý čaká na sestru. Čo má robiť? Neváha a požiada ho, aby dve hodiny predstieral, že je Bradley. Problém však príde po tom, keď si uvedomí, že naňho nevie prestať myslieť. Podarí sa jej zmeniť frajera na záskok na skutočný vzťah bez toho, aby jej na to všetci prišli a ona tak prišla o všetkých priateľov?

9. Zabuchnutá v knižnici - Kasie West
Obsah: Ďalšia kniha romantických príbehov plná pekných chalanov od Kasie West je tu. Keď Autumn zistí, že zostala vymknutá v knižnici a zrejme tam bude musieť stráviť celý víkend, nemá ani tušenia, že tam nie je sama. Zavreli tam aj Daxa. Zo školy ho pozná iba zbežne ako samotára a problémového týpka. Vôbec nepatrí medzi chalanov, ktorí by ju zaujímali. Dúfa, že ju každú chvíľu vyslobodí Jeff – spolužiak, do ktorého je totálne buchnutá. No Jeff nechodí. Čím viac času trávi s Daxom, tým viac sa zbližujú a Autumn zisťuje, že za maskou nevľúdneho samotára sa skrýva viac, ako sa na prvý pohľad zdá. No ako to dopadne, keď sa znovu ocitnú na slobode mimo knižnice?

10. Všetkým chalanom ktorých som milovala - Jenny Hannová - séria
Obsah: Ľúbostné listy majú mnoho podôb. Lara Jean síce žiaden nedostala, ale pár ich už napísala – na rozlúčku. Svoje city pred chalanmi vždy tajila, a keď sa chcela zamilovanosti konečne zbaviť, napísala list o tom, ako sa cíti. Starostlivo ho zapečatila a ukryla do škatuľky pod posteľou. Jedného dňa však listy zmiznú a Lara zistí, že ich niekto rozposlal. Zrazu musí čeliť všetkým pocitom, ktoré pred svetom – a hlavne pred adresátmi listov – starostlivo schovávala!

Všetky knihy v tomto zozname sú pre mňa také, že mi nevadí čítať ich znova a znova.  Iba na záver chcem dodať, že najčastejšie si kupujem a čítam knihy z kategórie Young Adult Fiction . Takže pokial Vy obľubujete knihy z iných kategórií, tak tento zoznam Vám bol nanič. Tento zoznam by som chcela robiť každo- ročne, takže to neberte ako že tieto knihy sú do konca môjho života najlepšie. Samozrejme stále objavujem niečo nové. Takže toto je všetko do dnešného článku ( po štyroch mesiacoch), dúfam, že už budem aktívnejšia.

Juju xxx

Komentáre

  1. Ahoj, moc pekny clanek, moc jsem se inspirovala ♥ moc se tesim na dalsi prispevek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Žádnou z knih jsem nečetla, ale jednou bych si ráda přečetla sérii od Jenny Hann :-)
    Přemýšlím, co bych do těch nejvíc top knih, co jsem četla já, zařadila... Asi by tam byly knihy Pes, Dva proti Říši, Christine, Prokletí Salemu, Pýcha a předsudek, možná Dvůr mlhy a hněvu...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Děkuji za inspiraci k budoucímu čtení :-) určitě si zde ně co vyberu. Zatím jsem ještě ani jednu nečetla, ale mrknu se na ně blíž.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky